דף הבית » חוות דעת משפטיות » פידיון ימי מחלה בפרישה של בכירים
בהמשך לפניות חברים בוצעה לבקשתנו בדיקה של היועמ"ש של האיגוד לגבי אופן/אפשרות שגם מבקרים בחוזה בכירים יוכלו להנות מפדיון ימי מחלה בפרישתם, למרות מגבלות הסכם הבכירים בנושא [בהסכם בכירים (שאחרי 1.1.2003) מצויין כי "לא ינתן פיצוי בגין ימי מחלה לא מנוצלים אלא אך ורק במקרה והעובד פורש עפ"י חוק שרות המדינה גמלאות בכפוף לכללים הקיימים" וכן בחוזר משרד האוצר מ-18.2.1 הסדרי הפדיון חלים רק על דרוגים המוכרים ע"י ההסתדרות].
חוות-הדעת המשפטית של היועמ"ש הינה כדלקמן:
חוזר מנכ"ל 1/2011 קובע הוראות לעניין זכויותיהם של נושאי משרה (לרבות מבקרים) אשר חתמו על חוזה אישי לאחר תאריך ה-1.1.2010.
על פי סעיף 5.2 לחוזר, לא יינתן פיצוי בגין ימי מחלה בלתי מנוצלים אלא במקרה והעובד פורש לפנסיה תקציבית על פי חוק שירות המדינה (גימלאות), תש"ל – 1970.
להלן קישור לחוזר המנכ"ל הרלוונטי http://www.moin.gov.il/ChozreiMancal/201101.pdf.
כלומר, במקרה והחוזה נחתם לאחר התאריך המוזכר בשאלה, אין לשלם פדיון דמי מחלה בנסיבות של פנסיה צוברת.
לגבי עובדים שחתמו על חוזה אישי לפני תאריך זה, לא קיים חוזר מנכ"ל דומה, אולם הייתה קיימת חובה לאשר את חוזה הבכירים מול משרד הפנים ולא לכלול בחוזה הטבות חורגות (ראה חוזר מנכ"ל 3/03).
לפיכך, ככל ומדובר בחוזה שנחתם לפני התאריך לעיל, יש לבדוק את הוראות חוזה הבכירים הספציפי ולראות באם כולל הוראה לפדיון דמי מחלה.
באם לא, הרי שלא זכאי בכל מקרה. במידה וכן, יש לבחון האם ניתן לחוזה אישור משרד הפנים. אם ניתן אישור, ככל הנראה יש לשלם את פדיון דמי המחלה.
כך גם עולה מפסיקת בית הדין האזורי לעבודה בעניין עב 004321/06 ארנונה אייש נ'' עירית לוד.
אם אין אישור של משרד הפנים, אין מקום לתשלום פדיון ימי המחלה.